Upečte si doma vlastní pečivo

V dnešní době spousta lidí řeší složení potravin a vybírá si podle kvality to nejlepší. Často však je tím nejlepším příprava domácího pečiva nebo doma vyrobených potravin. Víte, jak připravit nejlepší domácí pečivo a co vše k němu potřebujete?

Suroviny, které potřebujete

Pokud jste nikdy nepekli domácí pečivo, začněte nákupem správných surovin. Na pečení chleba, rohlíků, ale i baget nebo hamburgerových bulek potřebujete mouku, vodu, sůl a droždí nebo kvásek. Posléze se do různých druhů pečiva přidává tuk, a to buď máslo, sádlo nebo třeba rostlinný olej. Bát se nemusíte ani koření, bylinek, semínek nebo třeba zeleniny, která umí chléb i bagetu zajímavě dochutit. Vzpomeňte si například na česnekový chléb nebo cibulovou bagetu.

Koupě správné mouky

Může se zdát, že na koupení správné mouky nic není a že je možné upéct chleba i z obyčejné mouky, kterou zrovna máte doma. Pokud však někdy zkusíte upéct pečivo nebo zmíněný chléb z kvalitní mouky, která může být například špaldová, žitná nebo třeba z kombinace několika, zjistíte, že jiný chléb ani pečivo už nechcete.

Odkud se berou suroviny

Dokážete si představit, kolik práce stojí za tím, než se dostane k nám na stůl mouka? Že na začátku stojí zemědělec a sází obilí, které je sklízeno a posléze mleto. V době moderních technologií jsou velkou výhodou přepravní potrubní systémy, které dokážou přepravit nejen mouku, ale i rýži, koření a veškeré sypké potraviny. Navíc pomocí potrubního systému je možné využít i nízkotlakou přepravu, která se používá nejen u potravin, ale také ve stavebnictví a strojírenství. Urychlení a ulehčení celého procesu při přepravě sypkého zboží, nám nabízí širokou škálu surovin a potravin, ze kterých můžeme při nákupu vybírat.

Příprava kvásku

Kvásek je důležitý například u pečení chleba. Pokud se povede „vypěstovat“, tak je možné jej předat i dál ostatním. Připravte si velkou zavařovací sklenici, do ní dejte zhruba 100 gramů žitné mouky, kterou promícháte s vlažnou vodou. Vznikne vám těsto, které není moc řídké ani moc pevné. Sklenici utěsněte, například pomocí potravinářské fólie a nechte na teplém místě do druhého dne. Další den promíchejte, přidejte dalších 100 g žitné mouky a vlažnou vodu. Takto „krmte“ alespoň tři dny, a poté můžete péct své první domácí pečivo.

Pečivo bez kvasnic

V některých případech se dá upéct pečivo i bez kvasnic. Jako hlavní přísady můžete použít například tvaroh, sýr cottage nebo třeba psyllium. Vyzkoušejte ověřený rodinný recept nebo si nechte doporučit ten nejlepší například od kamarádky.

Cottage bulky

Vyzkoušet můžete oblíbený a rychlý recept na zdravé cottage bulky. Smícháte 150 gramů špaldové mouky, přidáte 2 lžičky prášku do pečiva, 40 ml mléka, 1 vejce, 200g cottage sýra a špetku soli. Na plech tvořte bochánky a pečte na 180° C dozlatova.

Publikováno: 02. 08. 2020

Kategorie: Lifestyle

Autor: Barbora Jiroušková