Sůl, vejce i sýr aneb tak trochu jiná káva

Káva je sama o sobě dokonalým nápojem. Přesto si ji však lidé podle svých zvyklostí a chutí „šperkují“ různými ingrediencemi, které se nám mohou zdát hodně netypické. S jakými kombinacemi se můžete ve světě setkat?

Mléko v hlavní roli

Češi jsou, pokud jde o experimentování, poměrně konzervativní. Dlouhou dobu jsme nedali dopustit na klasického „turka“, tedy kávu s lógrem. Dnes už se většina z nás od této směsky přece jen posunula. Díky moderním kávovarům, které dnes najdeme prakticky v každé domácnosti, si rádi pochutnáváme na lahodném espressu či oblíbeném cappuccinu, latte nebo macchiatu. Příliš novátorští, co se týče ingrediencí, zrovna nejsme, hrníček čerstvé kávy si obohatíme maximálně mlékem, cukrem nebo smetanou.

Sůl nad zlato

Jednou z nejpodivnějších kombinací – především pak pro ty, kteří jsou zvyklí na typickou sladkou chuť – je káva s mořskou solí. Než si ale začnete ťukat na čelo, vzpomeňte si, že tomu není tak dávno, co byl za podivnost považován slaný karamel. A jaký je to nyní hit. Slaná káva se začala servírovat v jedné tchajwanské kavárně a věřte nebo ne, jde na dračku a tato laskomina tady patří k těm nejprodávanějším. Svůj podíl na tom jistě má i mlsný jazýček tamních obyvatel, kteří se řídí heslem: čím víc chutí v jednom šálku, tím líp.

Sýrová pochoutka

Další roztodivná kombinace, která se však ve Finsku pasovala takřka na národní nápoj. Přesně tak by se dala popsat káva se sýrem. Toužíte-li tento netypický nápoj ochutnat, pak investujte do opravdu kvalitního sýra – s eidamem to žádný velký požitek rozhodně nebude. Finové používají tamní sýr juustoleipa, který se vyrábí z kravského, kozího nebo sobího mléka. Pokládají ho buď na dno hrníčku a zalévají čerstvou kávou nebo ho dávají až navrch. Skvěle funguje také jemná krémová ricotta či sýry typu cheddar.

Vaječný dezert

Někdy se z obyčejného nápoje stane díky použitým ingrediencím lahodný dezert, třeba jako ve Vietnamu. Mletou kávu připravenou v překapávacím kávovém filtru doplňují sladkým kondenzovaným mlékem a našlehaným vaječným žloutkem, případně trochou vanilky. Vznikne tak hustá krémová konzistence, která chutná jako kávový pudink. Tuto specialitu naleznete v Hanoji na nápojovém lístku většiny kaváren, stala se vyhledávanou pochoutkou nejen mezi tamními obyvateli, ale i mezi turisty. Vyzkoušet můžete i její ledovou variantu, která připomíná vanilkovou zmrzlinu s kávou. Tak odhoďte předsudky a nenechte se odradit jinakostí!

Publikováno: 27. 07. 2020

Kategorie: Zajímavosti

Autor: Barbora Jiroušková