Lifestyle

Jak na opravdu skvělou kávu?

Káva je pro mnohé osvědčeným životabudičem. A k tomu, je-li správně připravená, báječně chutná. A jak by tato příprava měla vypadat?

Začíná to pěstováním zrna, následuje jeho sklizní, pražením, umletím a přípravou. Než se zkrátka káva dostane do vašeho šálku, čeká ji docela dlouhá cesta.

Vypěstujte si kávovník doma

Kávovník je nejvíce rozšířený v tropickém a subtropickém pásmu. Vypěstovat si ho ale můžete i doma. Je to krásná pokojová rostlina, které se daří ve stínu. Sluníčko ho spálí. Rád ale nemá ani zimu.

Arabika versus Robusta

Na světě existuje řada druhů kávovníku. Těmi nejznámějšími jsou Arabika a Robusta. Kvalitnější je Arabika, a to i přesto, že obsahuje méně kofeinu než Robusta. Ta je obecně levnější a také méně kvalitní. Dále se kávy dělí na jednotlivé odrůdy pojmenované podle plantáže či oblasti, v níž byly vypěstovány.

Sběr a zpracování

Velký vliv na chuť kávy stejně jako její cenu má sběr a zpracování kávových zrn. To může být buď suché (nejjednodušší a nejlevnější), mokré (náročnější) a polopromyté (kombinace suchého a mokrého zpracování).

Z plantáže do pražírny

Z plantáže káva putuje do pražírny, do jejíhož okolí se prolíná neopakovatelná vůně čerstvě upražené kávy. Pražení je svým způsobem umění. Zrnko při něm totiž mění svou chemickou strukturu. V současné době jej sice hlídají počítače, ale i tak je zde nezastupitelná role zkušeného pražiče.

Čerstvě upražená

Právě čerstvě upražená káva je nejlepší. Tu pak stačí umlít a přistoupit k dalšímu kroku, jímž je její příprava. V džezvě, moka konvičce, french pressu nebo kávovaru. Pákovém, poloautomatickém i plně automatickém.

Čerstvě umletá

Čerstvě mletá káva do kávovaru je naprostým základem. Některé pražírny (například Káva Monro) vám kávu umelou těsně před jejím odesláním. Tato mletá káva do pákového kávovaru vám při správném skladování vydrží čerstvá až tři měsíce. Nebo si kávu umelete sami, popřípadě v kávovaru se zabudovaným mlýnkem. Tak, ať vám chutná.