Jak na opravdu skvělou kávu?

Kávovník je nejvíce rozšířený v tropickém a subtropickém pásmu. Vypěstovat si ho ale můžete i doma. Je to krásná pokojová rostlina, které se daří ve stínu. Sluníčko ho spálí. Rád ale nemá ani zimu.

Na světě existuje řada druhů kávovníku. Těmi nejznámějšími jsou Arabika a Robusta. Kvalitnější je Arabika, a to i přesto, že obsahuje méně kofeinu než Robusta. Ta je obecně levnější a také méně kvalitní. Dále se kávy dělí na jednotlivé odrůdy pojmenované podle plantáže či oblasti, v níž byly vypěstovány.

Velký vliv na chuť kávy stejně jako její cenu má sběr a zpracování kávových zrn. To může být buď suché (nejjednodušší a nejlevnější), mokré (náročnější) a polopromyté (kombinace suchého a mokrého zpracování).

Z plantáže káva putuje do pražírny, do jejíhož okolí se prolíná neopakovatelná vůně čerstvě upražené kávy. Pražení je svým způsobem umění. Zrnko při něm totiž mění svou chemickou strukturu. V současné době jej sice hlídají počítače, ale i tak je zde nezastupitelná role zkušeného pražiče.

Právě čerstvě upražená káva je nejlepší. Tu pak stačí umlít a přistoupit k dalšímu kroku, jímž je její příprava. V džezvě, moka konvičce, french pressu nebo kávovaru. Pákovém, poloautomatickém i plně automatickém.

Publikováno: 25. 08. 2022 / Aktualizováno: 31. 07. 2023

Kategorie: Lifestyle

Autor: Barbora Jiroušková