Skotsko láká na svou drsnost zkombinovanou s divokou přírodou

Evropa ukrývá řadu krásných míst, která stojí za navštívení, a Skotsko je rozhodně jedním z bodů na seznamu toho, kam zamířit co nejdříve. I když nyní pláče nad smrtí královny Alžběty II., nic to nemění na tom, že zdejší pamětihodnosti a příroda si každého turistu omotají kolem prstu. Pochmurná atmosféra je zde celoročně, je to dáno typickým skotským počasím, ale na konečném zážitku to nijak neubere.

Divokost, po které se vám bude stýskat

Když procházíte českou přírodou, líbí se vám, jak je klidná a tichá. Skotská je krapet jiná – je spíše hodně divoká, a to ať už se budete pohybovat v okolí hor, jezer nebo v nížinách a údolích. Na první pohled mohou jednotlivá místa působit velmi depresivně (není to barevné Mexiko), ale řada lidí se zde najde. Tmavá jezera, vřesoviště, hluboké lesy – to nejednoho člověka polapí. Člověk se však při pohledu na zdejší divokou přírodu ani nediví tomu, že právě zde dochází k výcvikům britských vojenských jednotek. Extrémní podmínky tu jsou a ty dobře připraví na černé scénáře.

Architektura, která vás vezme do časů dávno minulých

Skotsko je však kromě své tajuplné přírody známé také zdejší architekturou. Hradů, gotických či negotických, je zde ohromné množství. Každý ukrývá nějaké tajemství. A odhalovat tajemství – to je lákadlo, kterým jistě zaplníte minimálně jeden den vaší návštěvy Skotska. Za místa, která rozhodně musíte navštívit, považujeme ta, kde aktivně sídlí královská rodina nebo která jsou s ní nějakým způsobem spojená. Katedrála v Edinburghu patří k aktuálně velice vyhledávaným pamětihodnostem.

Skotská whisky, která vám pobyt zkrášlí

A taky vás zahřeje. Prakticky každá země má nějaký lahodný nápoj, respektive mok, který turistu (a nejen turistu) zahřeje a rozveselí. Ve Skotsku je to whisky, která je zde destilována rovnou dvakrát, protože nechtějí za více destilací utrácet peníze. V tomto se skotská whisky liší od odvěkého rivala – irské whisky – která je destilována třikrát. Skotové oponují, že Irové to nadvakrát destilovat dobře nezvládnou.

Publikováno: 30. 09. 2022

Kategorie: Cestování

Autor: Barbora Jiroušková