Zajímavosti

Kuchyňský fenomén jménem japonské nože. Jaké jsou jejich výhody?

Stejně jako jsou švýcarské nože synonymem pro nepřekonatelné pomocníky pro zálesáky a outdoorové nadšence, japonské nože platí za nepřekonatelné pomocníky pro přípravu jídla. V posledních letech se o nich hovoří stále častěji a spousta českých kuchařů si bez nich nedokáže představit každodenní rutinu u plotny. Proč by neměly chybět ani ve vaší domácnosti? Představíme vám všechny výhody i omezení.

Unikátní know how

Japonští řemeslníci si s ocelí vždy velmi dobře rozuměli, což potvrzují fenomenální samurajské meče – katany. Japonské nože za nimi kvalitou nijak nezaostávají a moderní technologie z čerpá z tradičního know-how předávaného z generace na generaci. Na dynamickém vývoji specifického sortimentu má jistě velký vliv také samotné japonské myšlení. Národ pověstný touhou po dokonalosti se nespokojí se standardem a platí to také v případě kuchyňských pomocníků.

Jaké tedy japonské nože jsou? Oproti kuchyňské klasice, tedy běžným kuchyňským nožům, jsou tenčí, pevnější a ostřejší. Atributům vděčí pevnější oceli, jejíž hrana zůstává ostrá po mnoho let.

Prvotřídní oceli

To, co dělá japonské nože tak unikátními, samozřejmě není pouze přístup výrobců, ale zejména prvotřídní vlastnosti materiálů, které se k výrobě používají. Kombinace výběrových surovin, bohatých zkušeností a zmíněné honby za dokonalostí zkrátka nemohla dopadnou jinak než zhmotněním perfektních nástrojů.

Oproti evropským nožům s tvrdostí HRC 52 – HRC 56 mají ty ze země vycházejícího slunce tvrdost HRC 58 – HRC 65. V praxi to znamená mnohem delší trvanlivost ostré hrany. Broušení a celková údržba je proto zapotřebí mnohem méně. Ale když už se do toho pustíte, jde to mnohem lépe než v případě německých nožů – japonské nože byly navrženy tak, aby se nemusela odstraňovat široká záštita.

Na co si dát pozor?

Oproti německým nožům, které jsou obecně těžší, tlustší s robustnější (ostří má na špici větší úhel), jsou japonské nože lehčí a jejich ostří tenčí, což je předurčuje ke krájení na plátky a na kostičky. K čemu většina typů vhodná není, je sekání kostí a krájení některých tvrdých potravin – například dýní. Což ovšem nepředstavuje žádný problém pro japonský sekáček!