Je kuchyňská houbička líhní bakterií?

I když máte myčku nádobí, stejně se ve své domácnosti neobejdete bez klasického dřezu a houbičky na nádobí. Jsou totiž věci, které do myčky nesmí, stejně jako jsou věci, které je rychlejší umýt hned. Pamatujte však na to, že kuchyňská houbička je plná bakterií. Používání takto kontaminované není pro rodinu příliš prospěšné.

Kolik bakterií kuchyňská houbička skrývá?

Možná vás toto číslo zaskočí. Není divu. To, že je kuchyňská houbička bakteriologická bomba, jasně potvrzuje fakt, že se v ní může skrývat až dvacet milionů bakterií. I když se na první pohled může zdát, že vlivem pravidelného oplachování a používání prostředků na nádobí se bakterie neobjeví, je opak pravdou.

Kde se bakterie berou?

Důvodem je především to, že se houbička používá na čištění nádobí. Ulpívají v ní i mikroskopické zbytky jídel, které se následně postupně rozkládají. To jsou zcela přirozené procesy. Je vlastně jedno, zda necháte kus jídla na talíři, nebo zůstane v houbičce. Začne se rozkládat. To, že se v houbičce množí lépe, je dáno i prostředím, které v ní vzniká. I když ji dokonale vyždímáte, veškerou vlhkost rozhodně neeliminujete. A právě vlhké prostředí se stává dokonalým prostředím pro bakterie, které se množí a množí.

Klasické metody čištění nepomohou

Myslíte si, že stačí houbičku umýt přípravkem na nádobí, vyždímat a potom nechat uschnout třeba na topení? Tímto způsobem moc bakterií nezahubíte. A to ani v případě, kdy dáte na babské rady, které jsou založeny na mytí v roztoku Sava nebo v citronové vodě. Mírně to pomůže, ale žádné výrazné zlepšení nečekejte.

Jak bakterie eliminovat?

Pokud nechcete, aby byla kuchyňská houbička líhní bakterií, existují jenom dvě možnosti. První souvisí s tím, že použitou vždy vyhodíte a vezmete si novou. Jestliže se vám tento způsob jeví jako příliš neekonomický  - a naopak se snažíte v domácnosti ušetřit, dejte houbičku po mytí na minutu do mikrovlnné trouby. Zahubí se tím až 99 procent všech v ní obsažených bakterií.

Publikováno: 28. 02. 2021

Kategorie: Zajímavosti

Autor: Barbora Jiroušková