Pijete víno ze správné sklenice?

Češi jsou sice známí pro svůj blízký vztah k pivu, ale s ohledem na statistiky je jasné, že není zdaleka jediným oblíbeným alkoholickým nápojem. Průměrná roční spotřeba vína na osobu činí přes 20 litrů, ale přesto většina konzumentů nehledí na dodržování základní zásady, jako je výběr správné sklenice. Pokud v tom máte zmatek i vy, přečtěte si, po jakém typu sáhnout, abyste si před ostatními neuřízli ostudu. Pořídit si stylové barmanské potřeby skutečně nestačí – zvolíte-li špatnou sklenici, bude z vás cítit amatérismus na sto honů. Protože když pít víno, tak na úrovni!

Jak vypadá sklenice na víno?

Nejlepší sklenice na víno bývají vyrobeny z křišťálového skla bez příměsi. Obecně by mělo být sklo čiré a nijak nezkreslovat barevnost nápoje. Nedílnou součástí sklenice je vysoká stopka pro komfortní úchop. Narazíte však i na moderní sklenice bez stopky. Rozhodně se vyvarujte těm ze silného skla (známka nevalné kvality).

Z čeho pít bílé?

Sklenice na bílé víno má obvykle menší rozměry než sklenice na červené víno a kratší stopku tvarovanou do tulipánu (směrem nahoru se zužuje). Kalich by měl mít průměr cca 46 mm. Ovšem pozor – odrůdy Sylván, Ryzlink a Veltlín se podávají v 3,5 centilitrových kónicky tvarovaných sklenicích. Víno vždy lijte pouze do 2/3 sklenice, aby se mohlo dostatečně rozvinout aroma.

Z čeho pít červené?

Sklenice na červené víno má o něco větší objem (4,5 centilitru), díky čemuž se může aroma lépe rozvinout. K dalším charakteristickým znakům patří kratší nožka (drží se za vrchní část) a průměr min. 60 mm. Silně aromatické nápoje pijte z široké kalichovité sklenice z tenkého čirého skla.

Z čeho pít šumivé?

Ačkoliv se sklenice na šampaňské jeví jako správná volba, měli byste si je šetřit na opravdové šampaňské. Šumivé víno podávejte ve flétně.

Čím se prozradí amatér?

K nejčastějším chybám neznalců patří nesprávné držení sklenice. Ta by se neměla držet za stopku, ale za kalich nebo v dlani.