Nejoblíbenější jídla na světě. Už jste ochutnali všechna?

Svět je plný úžasných jídel, ale některá jsou oblíbenější než jiná. Zde jsou nejoblíbenější jídla z celého světa, od tradiční italské pizzy až po ohnivé indické kari.

1. Pizza - Itálie

Pizza je snad nejznámějším a nejoblíbenějším pokrmem na světě. Tato italská klasika se připravuje z plochého těsta, které je pokryto rajčatovou omáčkou, sýrem a řadou dalších příloh. Ať už se jedná o klasickou pizzu typu Margherita nebo o vynalézavější kreace, bez ohledu na náplň pizza vždy vítězí.

Návod, jak připravit pizzu

1. Předehřejte troubu na požadovanou teplotu. Ta se může pohybovat od 200 do 500 stupňů Fahrenheita v závislosti na typu pizzy, kterou připravujete.

2. Připravte si těsto. Pokud používáte těsto zakoupené v obchodě, postupujte podle pokynů na obalu. Pokud si těsto připravujete sami, smíchejte ingredience v míse a těsto hněťte, dokud nebude měkké a poddajné.

3. Vyválejte těsto na požadovanou tloušťku.

4. Těsto potřete tenkou vrstvou rajčatové omáčky.

5. Pizzu posypte požadovanými posypkami.

6. Přeneste pizzu na vymaštěný plech nebo kámen na pizzu.

7. Pizzu pečte 10-15 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá a sýr roztavený.

8. Vyjměte pizzu z trouby a před krájením a podáváním ji nechte vychladnout. Dobrou chuť!

2. Kari - Indie

Kari je souhrnné označení pro celou řadu indických pokrmů. Každý pokrm se obvykle připravuje z kombinace koření, jako je kurkuma, kmín a koriandr, a může být jemný nebo ostrý, jak je libo. Nejoblíbenějším typem kari je kuřecí tikka masala, krémový pokrm připravovaný z rajčat, smetany a různých druhů koření.

Návod, jak připravit tikka masala

1. Předehřejte troubu na 177 °C (350 °F).

2. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje.

3. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a smažte 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne a lehce nezhnědne.

4. Přidejte rajčatový protlak, garam masalu, chilli, kurkumu, kmín a sůl a promíchejte.

5. Za občasného míchání vařte dalších 5 minut.

6. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a promíchejte. Vařte 10 minut.

7. Přidejte kostky kuřecího masa a promíchejte. Vařte 10 minut nebo dokud není kuřecí maso uvařené.

8. Přeneste kuřecí tikka masalu do nádoby vhodné do trouby.

9. Navrch dejte smetanu a posypte koriandrem.

10. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut.

11. Podávejte s rýží basmati a/nebo chlebem naan. Dobrou chuť!

3. Sushi - Japonsko

Sushi je japonský pokrm připravovaný z octové rýže, mořských řas a různých dalších ingrediencí, jako jsou syrové ryby, zelenina a vejce. Nejoblíbenějším typem sushi je maki rolka, která se připravuje zabalením ingrediencí do mořské řasy a jejich nakrájením na kousky.

Návod, jak připravit sushi

1. Připravte si potřebné ingredience: rýži na sushi, ocet na sushi, listy řasy nori, bambusovou podložku na válení a náplně, jako jsou ryby, zelenina a/nebo vejce.

2. Uvařte rýži sushi podle návodu na obalu.

3. Položte list řasy nori na bambusovou rohožku lesklou stranou dolů.

4. Uvařenou rýži na sushi rovnoměrně rozprostřete na řasu nori a nahoře nechte 1 cm mezeru.

5. Podél středu rýže sushi položte do řady požadované náplně.

6. Prsty navlhčete horní okraj řasy nori vodou.

7. Bambusovou podložku opatrně srolujte přes náplně a jemně přitlačte, aby se rolka vytvarovala.

8. Rozbalte bambusovou podložku a ostrým mokrým nožem nakrájejte roládu na 8 dílů.

9. Sushi podávejte se sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

4. Tacos - Mexiko

Tacos je mexický pokrm, který se připravuje z měkké kukuřičné nebo moučné tortilly naplněné různými ingrediencemi, jako je maso, zelenina, sýr a salsa. Nejoblíbenějším typem taca je carne asada, které se připravuje z grilovaného hovězího masa, cibule a paprik.

Návod, jak připravit carne asada

1. Začněte marinováním masa carne asada. V mělké misce smíchejte 1/4 šálku olivového oleje, 1/4 šálku limetkové šťávy a 1 lžíci chilli. Přidejte 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku česnekového prášku, 1 lžičku oregana, 1 lžičku uzené papriky, 1/2 lžičky cibulového prášku a mletý pepř podle chuti. Všechny přísady důkladně promíchejte.

2. Vložte carne asada do marinády a maso rovnoměrně obalte. Mísu zakryjte a vložte ji do chladničky alespoň na 2 hodiny.

3. Rozehřejte gril nebo pánev na středně vysokou teplotu.

4. Vyjměte carne asada z marinády a marinádu vyhoďte. Carne asada osušte papírovou utěrkou a osolte.

5. Grilujte nebo opékejte carne asada na pánvi 5-7 minut z každé strany, nebo dokud není maso propečené na požadovanou propečenost.

6. Před podáváním sundejte carne asada z ohně a nechte ho 5 minut odpočívat. Dobrou chuť!

5. Pho - Vietnam

Pho je vietnamská nudlová polévka připravovaná z rýžových nudlí, hovězího nebo kuřecího vývaru a různých bylinek a koření. Nejoblíbenějším typem pho je hovězí verze, která se připravuje z tenkých plátků hovězího masa a doplňuje se čerstvými bylinkami, fazolovými klíčky a limetkou.

Návod, jak připravit pho

1. Začněte tím, že přivedete k varu velký hrnec vody.

2. Zatímco se voda vaří, připravte vývar smícháním hovězího vývaru, rybí omáčky, cukru a koření v samostatném hrnci. Vývar přiveďte k varu a nechte ho asi 10 minut vařit.

3. Do vroucí vody přidejte nudle a vařte je, dokud nejsou al dente, asi 5-7 minut.

4. Nudle slijte a propláchněte studenou vodou.

5. Uvařené nudle vložte do jednotlivých servírovacích misek.

6. Do misek rozdělte uvařené hovězí maso.

7. Nudle a hovězí maso zalijte horkým vývarem.

8. Podle potřeby doplňte fazolovými klíčky, šalotkou, bazalkou a klínky limetky.

9. V případě potřeby podávejte s omáčkou hoisin a sriracha.

To je jen několik nejoblíbenějších pokrmů z celého světa. Od pikantních kari až po uklidňující polévky - každý si zde najde něco, co mu bude chutnat.

Publikováno: 15. 02. 2023

Kategorie: Zajímavosti

Autor: Barbora Jiroušková