Neekologický plast patří minulosti. Budoucnost je v rozložitelných bioplastech!

Provozujete bistro, kantýnu či jiný podnik, ve kterém se neobejdete bez plastového nádobí? A napadlo vás někdy, jak vaše podnikání zatěžuje životní prostředí? Pokud si nesedíte na uších, jistě vám neunikla alespoň jedna z mnoha zpráv o katastrofálním dopadu plastů na planetu Zemi. Odborníci bijí na poplach a upozorňují, že je „za pět minut dvanáct“. Proto by se měl každý zamyslet nad tím, zda není správný čas na změnu – nádobí z biologicky rozložitelného materiálu nemá podřadné vlastnosti a představuje jedno z možných východisek ze zoufalé situace.

Odpovědnost za životní prostředí má každý

Nejen velké průmyslové podniky, ale i mnohem menší firmy – třeba právě ta vaše – se podílí na celkovém znečišťování prostředí. Každý má však tu moc, udělat krok kupředu a životnímu prostředí alespoň trochu ulevit. Když ne pro další generace, tak pro dobrý pocit. Nadprodukce plastů vyústila v obrovský problém a firmy si pomalu uvědomují svou společenskou odpovědnost. O jednorázové plastové nádobí jeví mnohem menší zájem, a naopak se více zajímají o alternativu v podobě bio – nádobí. Jedná se o výrobky na čistě přírodní bázi, které nekončí mezi nezpracovatelným odpadem, ale nachází využití formou kompostu.

Dříve doména eko-nadšenců, dnes pomalu standard

A zatímco ještě relativně nedávno byly bio příbor, kelímky a misky k vidění spíše jen ve specifických podnicích (například ve veganských restauracích), dnes jde o poměrně rozšířený sortiment. Základní surovinou pro výrobu bio - nádobí je biomasa (obvykle kukuřičný škrob nebo cukrová třtina), která – oproti klasickým plastům – degraduje a nelze ji proto považovat za ekologickou zátěž. Co se týče vlastností, biologicky rozložitelné nádobí vyniká pevností, nízkou hmotností a nepromastitelností. Další informace vám poskytnou odborníci z JARICO s.r.o. Tradiční dodavatel působí v oboru prodeje gastro obalů přes 25 let a v jeho nabídce nechybí ani bio sortiment.

Publikováno: 20. 06. 2019

Kategorie: Zajímavosti

Autor: Barbora Jiroušková