Jak spařit mandle – rychlý návod, jak odstranit slupku z mandlí

Mandle je jádro, které se ukrývá v pecce plodů rostoucích na mandloni obecné. Jde o oblíbenou delikatesu, jež je stálicí kuchyní po celém světě. A to proto, že je nejen součástí mnoha cukrářských a pekařských receptů, ale vaří se z ní taktéž sladké i slané pokrmy na mnoho různých způsobů. Dokonce se z mandlí vyrábí i alkohol, mouka, mléko nebo třeba kosmetika. Tato jádra jsou totiž až po okraj napěchována vitaminy, antioxidanty, zdravými tuky a dalšími látkami, z nichž lidské tělo profituje. Uvádí se, že pravidelná konzumace mandlí zpomaluje projevy stárnutí a může snižovat riziko vzniku mnoha onemocnění včetně rakoviny. Díky nízkému podílu sacharidů jsou mandle navíc vhodné i jako mlsání či součást svačinky při redukčních a jiných dietách. A k tomu ta skvělá nezaměnitelná chuť! Patříte i vy mezi milovníky této jádroviny? Pojďte se s námi podívat na krátký návod, jak spařit mandle a zbavit je slupky, aby si s nimi naše trávicí ústrojí lépe poradilo.

Naučte se nejjednodušší způsob, jak spařit mandle

Ať už odstraňujete slupku z mandlí kvůli svému choulostivému trávení, protože to vyžaduje recept, nebo jednoduše proto, že vám tak mandle chutnají více, náš jednoduchý postup na spaření mandlí se vám bude rozhodně hodit. Nemusíte se ale obávat žádných složitostí. Celý proces vám nezabere víc než několik minut. A nebudete k němu potřebovat nic, co by se běžně nevyskytovalo v každé domácnosti.
  • Nejprve si kupte kvalitní sladké mandle. Z mnoha velikostí a odrůd, které v kamenných obchodech i e-shopech s ořechy a plody naleznete, si vyberte mandle, které vám nejvíce vyhovují.
  • Mandle vysypte do sítka nebo cedníku a propláchněte je proudem tekoucí vody. To proto, abyste jádra zbavili prachu.
  • Dále mandle vložte do hrnce či kovové misky úměrně velké množství mandlí, které chcete zbavit slupky.
  • V rychlovarné konvici přiveďte k varu čistou vodu z kohoutku a zalijte jí mandle v rendlíku či misce z odolného materiálu tak, aby byly všechny zcela potopeny v horké vodě.
  • Počkejte zhruba osm až deset minut. Pak vodu z mandlí slijte a opět jádra propláchněte studenou vodou.
  • Mandle vysypte ideálně na čistou látkovou kuchyňskou utěrku. Po ní vám totiž mandlová jádra nebudou klouzat tolik, jako po hladkém materiálu.
  • Každou mandličku na utěrce jednoduše lehce přimáčkněte prstem tak, aby v celku vyklouzla z vlhké slupky. Je to práce skutečně na pár okamžiků. Další možností je vzít si mandli mezi ukazováček a palec, a vyndat ji ze slupky stisknutím prstů.
  • Pak už stačí jen vyklepat slupky z utěrky a jít si pochutnat na výborných mandlích.

Připravte si výtečné mandlové mléko doma. Je to hračka

Vyznáváte veganský styl stravování, trpíte intolerancí na laktózu obsaženou v kravském mléce, nebo vám prostě jen neuvěřitelně chutná mandlové mléko? A proč si ho nepřipravít doma? Je to jednodušší, než byste čekali. Navíc vás to vyjde výhodněji i finančně. Vše, co k výrobě tohoto vynikajícího nemléka budete potřebovat, jsou mandle, voda, plátýnko, mixér a uzavíratelná lahev. Jediné, co je třeba udělat, je nasypat jeden hrnek mandlí do vody. Zhruba po 12 hodinách vodu slít, přesypat mandle spolu se čtyřmi hrnky čisté vody do mixéru, a mixovat a mixovat. Výslednou tekutinu lze konzumovat i s rozmixovanými částmi mandlí. Pokud ale preferujete čisté mandlové mléko, vezměte si plátýnko a prolisujte přes něj rozmixovanou mandlovou směs. V uzavřené, nejlépe skleněné lahvi vám domácí mandlové mléko v lednici vydrží čerstvé zhruba tři dny. Je proto lepší si mléko připravovat několikrát týdně čerstvé z menšího množství mandlí. Zajistíte si tak pravidelný přísun tohoto výživného a zdraví prospěšného lahodného nápoje v té nejlepší kvalitě.

Publikováno: 07. 07. 2021

Kategorie: Zajímavosti

Autor: Barbora Jiroušková